Grup Servicii Petroliere: Primul jacket din perimetrul românesc al Mării Negre a fost instalat de echipele GSP, la peste 120 km de țărm

March 31, 2021

Compania românească Grup Servicii Petroliere anunță instalarea cu succes, la peste 120 de km în largul Mării Negre, a primei platforme fixe de foraj din Perimetrul Ana. Momentul este semnificativ pentru istoria exploatărilor de hidrocarburi din platforma continentală a Mării Negre dat fiind că marchează peste trei decenii de când, în mai 1987, devenea operațională prima instalație de foraj petrolier din Marea Neagră. Astăzi, după 34 de ani, compania românească GSP, în parteneriat cu dezvoltatorul BSOG, instalează prima platformă fixă care va extrage gaz din platforma continentală a Mării Negre.

“Suntem într-un moment cheie pentru industria românească, dar și pentru sectorul energetic național. A fost nevoie să treacă 34 de ani pentru ca România să își găsească curajul, resursele și aliații pentru a dezvolta proiecte noi de exploatare în platforma continentală a Mării Negre. Etapa de astăzi din proiectul Midia Gas Development transmite cel puțin două mesaje. În primul rând, industria românească are, din nou, capacitatea de a construi proiecte mari. Proiectele de exploatare gaz din platforma românească a Mării Negre sunt sustenabile”, a declarat președintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu.

gspoffshore

Jacket-ul (baza platformei) pentru platforma fixă Ana a fost fabricat la Șantierul Naval al GSP din Agigea. Instalația de 1.300 de tone măsoară 101 m înălțime, dintre care 69 m sunt sub nivelul mării. Jacket-ul va susține suprastructura platformei (topside) care se află deja construită în baza operațională GSP din Agigea și urmează să fie transportată și instalată în scurt timp.

Grup Servicii Petroliere este constructorul principal al primului proiect de dezvoltare pentru extracția de hidrocarburi noi din zona românească a Mării Negre. Toate etapele, de la design și proiectare, fabricație, transport și până la instalarea efectivă a platformei sunt efectuate, în sistem integrat, de către GSP.